Това обяснява много неща…


Стресът е виновен за оглупяването

Отключва деменцията, предтеча на Алцхаймер
 
 
 
Стресът е виновен за оглупяването

Снимка: Reuters

Британски експерти са на мнение, че стресът е основен виновник за деменцията или по-познатото ни старческо слабоумие. Високото напрежение може да се смята за ключ за развитието на такива процеси в мозъка, които в последствие да доведат до Алцхаймер, коментират в дружеството на експертите по болестта на островите.

Повод за разширяване статуса на стреса дава мониторинг на 140 души с ранни признаци на деменция. Изследователите изучават как той въздейства на състоянието им, изследват маркери в кръвта им и слюнката на интервал от 6 месеца в продължение на повече от година и половина.
 
По принцип се знае, че при хората с умерени когнитивни нарушения се наблюдава повишен риск от развитие на деменция, въпреки че при част от тях се среща подобряване на състоянието.
 
Не едно или две научни изследвания досега отбелязват връзката между стреса в средна възраст и развитието на болест на Алцхаймер по-късно в живота. В такава насока е и заключението на шведско проучване, което проследява 1500 жени за внушителния период от 35 години. Рискът от болестта е 65% по-висока при тези жени, които изпадат в ситуации на стрес многократно в този възрастов период, изчисляват шведските изследователи.

 

от : http://www.dnes.bg/health/2012/06/29/stresyt-e-vinoven-za-oglupiavaneto.162508

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s